donderdag 3 november 2016

Hoosbui? Loos het water in je eigen tuin, zeggen gemeenten

Hoosbui? Loos het water in je eigen tuin, zeggen gemeenten
Een groeiend aantal gemeenten eist dat huiseigenaren zelf maatregelen nemen om overlast van het toenemend aantal hoosbuien tegen te gaan. Minstens 31 gemeenten hebben al een aparte verordening, waarin de verplichting is opgenomen om de regenpijp af te koppelen van de riolering. Laten bewoners dat na, dan kan de boete in sommige gevallen oplopen tot 4000 euro.
Het aantal plaatsen met een ‘hemelwaterverordening’ zal alleen nog maar toenemen, verwacht directeur Hugo Gastkemper van Rioned, het kenniscentrum voor riolering. Vanwege de toegenomen wateroverlast is het hard nodig dat burgers zelf regenwater opvangen, concludeert Rioned in een vandaag gepubliceerd onderzoek onder 281 gemeenten.
Duizenden euro's
Het afkoppelen van regenpijpen is belangrijk om overbelasting van het riool te voorkomen tijdens hevige buien. In sommige gemeenten roepen de maatregelen weerstand op vanwege de kosten. Die kunnen soms oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de grootte van het dak en ligging van de tuin.
Om die reden hebben enkele inwoners van het dorp Laren, waar sinds vorig jaar een verordening geldt, vooralsnog niets afgekoppeld. Eerst wil de buurtvereniging een gesprek met de gemeente. ...................
http://nos.nl/artikel/2141191-hoosbui-loos-het-water-in-je-eigen-tuin-zeggen-gemeenten.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten